četvrtak, 12. travnja 2012.

Trajnice za kamenjar

Ukras i najljepši dio svakog kamenjara su biljke. Evo nekoliko prijedloga trajnica koje će svaki kamenjar učiniti još ljepšim.



Sempervivum ( Čuvarkuća )

Teško je pronaći manje zahtjevnu biljku od čuvarkuće. Njezin latinski naziv u prijevodu znači “uvijek živući”, što označava svojstvo ove biljke da preživi veoma nepovoljne životne uvjete - sušu, mraz, siromašno, kamenito tlo. Njihove rozete listova mogu biti različitih boja (svjetlo do tamnozelene, crvene, sivo-smeđe, crne) i veličina (1 - 25 cm), gole ili prekrivene rijeđim ili guščim dlačicama. Jedino što ovim biljkama smeta to je prevelika količina vlage, naročito u zimskim mjesecima, pa supstrat u koji ih sadimo treba biti jako dobro dreniran, što je najčešće potrebno i svim ostalim biljkama koje sadimo u kamenjar. Vrlo se lako razmnožava rozetama mladih biljčica koje potjera matična biljka.



Sedum ( Žednjak )

Kada je riječ o žednjacima, tu zaista postoji veliki izbor vrsta koje su prikladne za sadnju u kamenjar. Kao što im samo ime govori, to su biljke koje vrlo dobro podnose sušu i mogu rasti u vrlo skromnim uvjetima zemljišta. Ovisno o vrsti, biljke cvatu od svibnja do rujna, a njihovi mesnati listovi, kao i njihovi cvjetovi, vrijedan su i vrlo dekorativan ukras svakog kamenjara.


Saxifraga ( Kamenika )

Neke vrste kamenika vrlo su pogodne za sadnju u kamenjaru i imaju vrlo lijepe listove i cvjetove koji cvatu ovisno o vrsti od kasnog proljeća do jeseni. Neke vrste osjetljive su na prejako ljetno sunce u toplim predjelima, pa ih treba posaditi u zasjeni. Izbor vrsta ovoga roda pogodnih za sadnju u kamenjar zaista je vrlo velik, a sve vrste su vrlo lijepog izgleda, kako samog habitusa biljke tako i cvjetova, koji mogu biti bijele, roza, žute, crvene ili purpurne boje.


Stachys byzantiana ( Vunasti čistac )

Zanimljiva biljka iz porodice usnjača čiji su listovi prekriveni gustim slojem srebrnastih dlačica koje štite biljku od gubitka vlage. Biljka dosiže visinu od 15 cm i cvate u lipnju i srpnju. Traži sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo. Zbog svojih lijepih srebrnosivih listova lijepi je kontrast zelenom bilju u kamenjaru, a neke vrste vrlo lijepo i obilno cvatu gotovo cijelo ljeto, kao npr. Stachys macrantha “Superba” koja ima vrlo lijepe roza-ljubičaste cvjetove.


Leontopodium palibinianum ( Runolist )

Danas se bez problema mogu kupiti sadnice ove prekrasne alpske biljke, koja cvate u kolovozu i rujnu. Naraste do 20 cm u visinu i voli sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo. Runolist će svakako biti jedna od biljaka koju ćete s ponosom pokazivati svojim gostima, a koja će vrlo dobro uspijevati u oskudnim uvjetima kamenjara.


Gentiana ( Encian )

Niske vrste ovoga roda (5 - 15 cm) pogodne su za sadnju u kamenjaru. Listovi obično tvore prizemne rozete, a cvjetovi su većinom intenzivno plave boje, ali postoje i vrste s bijelim, žutim i crvenim cvjetovima. Ovisno o vrsti biljke cvatu od proljeća do jeseni. Encian posadite na potpuno osunčani položaj samo ako živite u kraju gdje su ljeta hladnija i vlažnija. U krajevima s vrućim i sušnim ljetima treba ih posaditi u zasjeni.


Iberis ( Snježak )

Trajno zeleni polugrm iz porodice štitarki koji dosiže visinu od 30 cm. Ima tamnozelene listiće i bijele cvjetove skupljene u cvasti. Obilno cvate u proljeće. Traži sunčane položaje i dobro drenirano tlo. Nakon cvatnje biljku treba prikratiti kako bi zadržala kompaktni izgled.


Gypsophila repens ( Puzava sadarka )

Ovo je sigurno jedna od najljepših biljaka za kamenjare i alpinume. Visoka je 15-20 cm, a njene polegnute stabljike nose mnogobrojne bijele, roze ili bijelo-ljubičaste cvjetove koji cvatu u svibnju i lipnju. Dobro podnosi sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo.


Pulsatila ( Sasa )

Ova prelijepa trajnica cvate u proljeće, a njezini dlanoliko urezani listovi, kao i ostatak biljke prekriveni su dlačicama, što je čini vrlo slikovitom. Voli pjeskovita, dobro propusna tla i ne podnosi previše vlage. Voli sunčane ili blago sjenovite položaje. Cvjetovi mogu biti bijele boje, u tonovima crvene ili ljubičaste boje.

Aubrieta ( Jastučac )

Ova trajno zelena jastučasta trajnica iz porodice štitarki služi za prekrivanje tla, te je vrlo atraktivna u kamenjarima jer brzo prekriva prostore između kamenja. Osim toga, vrlo obilno cvate u proljeće cvjetovima ružičaste, crvene ili ljubičaste boje. Nakon cvatnje treba je orezati kako bi se održala kompaktnost biljke.
 

1 komentar: